היום (ינואר 27, 2026) התפרסם בעיתון Ynet כי תמונה של בנימין נתניהו עם מצלמות הטלפון מכוסות גרם “לסערה בעולם הערבי”.
ואני שואל את עצמי למה? אולי בגלל חוסר מקצועיות של הדבקת מדבקות כאשר יש פתרונות הרבה יותר אלגנטים כגון קייס (נראה לי שמדובר ב-S25, אבל יכול להיות שזה S24, לא משנה כל כך, לשניהם יש קייסים עם דלת הזזה להסתיר את המצלמה). אולי חייבים מדבקות כי אלו מדבקות anti-tempering (כדי למנוע דליפות שבעל הטלפון מתכנן לבצע (כפי שראינו בעבר מהקבינט).
לגבי המצלמה הקדמית, כנראה שפה יהיו חייבים מדבקה - גם אני שם מדבקה עליה, מחכה ליום שיהיה כפתור סגירה של מצלמה קדמית כמו שיש במחשבים.
אבל מה שאני הכי מתפלא לגביו, שלאף אחד לא אכפת שהטלפון שבו ראש הממשלה של ישראל משתמש הוא Samsung S25 (או 24) ולא אייפון… אני יודע שלסמסונג יש את הרכיב Knox, שנועד לנהל ולאבטח טלפונים ארגוניים, אולי בגלל זה הטלפון “המבצעי” של ביבי הוא סמסונג.
עזוב את המצלמה… מה עם המיקרופון?
יותר סביר שמידע מסווג יודלף בסיטואציה שראש הממשלה מדבר על נושא רגיש, מאשר שיכוון את המצלמה שלו לאיזה רכיב מסווג כלשהוא. אני לא מכיר לעומק את Knox ואת רמת האבטחה שלהם, אבל אם נהלי האבטחה של משרד הביטחון לא סומכים על היכולת שלהם לאבטח את המצלמה אין סיבה שיסמכו על היכולת שלהם לאבטח את המיקרופון - שהוא משמעותית יותר חשוב בעיני מהמצלמה.
אם הנוהל הזה הוא יותר מפלסטר זמני זה מדאיג מאוד בעיני.
איזו דרך יעילה (פיזית) יש לחסום את המיקרופון? רק אם היצרן בונה את הטלפון עם כפתור פיזי שמנתק את המיקרופון זה יהיה יעיל. אגב, אדוארד סנודן היה מנתק את המיקרופון [והמצלמה] על-ידי הלחמה החוצה של הרכיב (מקור), והוא היה משתמש באוזניות כשהוא רצה לדבר עם מישהו… אבל היום אפילו שקע אוזניות אין לנו בטלפונים (אפשר להשתמש ב-USB, אבל אם יש לך הגנות על ה-USB, אתה צריך להסיר אותם כל פעם כשאתה רוצה לחבר אותם).
לא חסר פתרונות, הצעת אחד בעצמך - הורדת הרכיבים עצמם מהטלפון זו אפשרות אחת.
חיפוש מהיר בגוגל הוביל אותי לטלפון הmurena, טלפון שמטרתו אבטחה, ניתן לנתק ממנו את המצלמה והמיקרופון מהטלפון פיזית באמצעות כפתור.
מתוך הכתבה:
כיסוי המצלמה נעשה לאחר שאגף הביטחון במשרד ראש הממשלה החמיר באחרונה את כל נוהלי האבטחה. כל הניידים שנכנסים למשרד ראש הממשלה עוברים טיפול דומה - כשמדובר בין היתר גם על אלו של השרים שמגיעים לישיבות הממשלה והקבינט, ועל אלו של יועצי השרים.
למה שלא יביאו טלפונים מהסוג הזה לחברי הכנסת בעצם? זה עניין של תקציב? או אולי הם בכלל לא סומכים על מערכת ההפעלה? בכל מקרה… כמה קשה זה כבר לבקש מכולם לכבות את הטלפונים ולשים אותם בערימה בחוץ בזמן שהם במשרד ראש הממשלה?
רק אומר שהיום זה נהיה הרבה יותר קשה… אגב, פעם כשהיה לך חיבור לאוזניה, והטלפונים היו פחות חכמים, הייתה יכול לחבר “dummy” של חיבור אוזניה, אז האודיו היה עובר דרכו, אבל בגלל שאין באמת רכיב מיקרופון\אוזניה, לא היית שומע כלום (היום יש לך multiple channel, ואתה יכול לבחור ערוץ מסויים להאזין לו, ואף להאזין למספר במקביל).
כי אלו משרדים נפרדים, משרדי ממשלה, משרדי חברי כנסת… אגב, זה לא אומר שלכל האנשים האלה, ביבי, לפיד, בן גביר אין טלפון אישי שלהם שעדיין עלול להיות חשוף למתקפות, בגלל זה @SKiD אומר “מבצעי”.