בארץ, אמנם תחום הסייבר חזק - מרגיש לי כאילו חסר לו קהילה אמיתית.
אולי זה בגלל שרוב מי שמתעסק בתחום לא באמת עושה זאת מאהבה אליו, אלא בגלל שהאכילו לו בכפית את התחום מהחטיבה. אבל מה אני יודע? זה גם לא באמת משנה. פורומים כאלה הם חשובים, גם כנקודת פתיחה למי שבאמת אוהב את התחום ולא יודע מאיפה להתחיל, אבל יותר כהבסיס האמיתי לקהילת ההאקרים בארץ.
תודה רבה, לא מובן מאליו מה שאתה אומר. מקווה שעוד אנשים ימצאו תועלת בפורום, שלצערי כרגע דיי ריק מפעילות, גם אני לצערי לא מצליח למצוא את הזמן להעשיר את הפורום…
הדעה שלי לא השתנתה הרבה מאז, פרסום אכן מביא משתמשים לפורום, אבל רובם נוטשים לאחר תקופה דיי קצרה.
הפורום גם מקפיד על החוקים של קהילות “מתחרות” וברובם אסור לפרסם “קהילה מתחרה”, ככה שזה הופך להיות דיי קשה להפיץ את הפורום בקרב אנשים שהתחום הזה מעניין אותם.
חשבתי על יצירת אתגר שיכול לייצר באזז סביב הפורום, אבל לצערי אינני מצליח למצוא זמן להשקיע בזה (וגם יש תחומים שאני לוקה בהם מה שמרדד את האתגר אליו אני שואף).
הפורום אכן מרגיש יותר היום כמו בלוג (@SKiD@iTK98 הם אני, פשוט אני רוצה לכתוב תכנים שונים תחת פרסונות שונים - ורוב הפוסטים פה שייכים להם), אבל אין מניע מאף אחד להוסיף לכאן תוכן (כל עוד שחוקי) שיכול לעניין משתתפים אחרים בפורום, והתקווה שהתוכן יביא לכן משתמשים שלבסוף יצרו כאן קהילה.
אחרי שנתתי בזה קצת מחשבה
לדעתי זה פשוט הטבע של פורומים בארץ… אפילו אם תסתכל על דיסקורד, בארץ יש מה? השרת של טי ג’י איי? לישראלים לא אכפת מערכים של קהילה מגובשת וחזקה, הם רוצים להרגיש כאילו הם מקבלים הכל במחיר של אחד.
הקהל הישראלי אוהב, או יותר נכון מכור לדברים האלה, בסדר הזה,
סקס (יכול להתחלף בנשים, מה שנוח לך)
פוליטיקה
גיימינג
כל פורום/אתר/שרת דיסוקרד שלא עוסק בדברים האלה בדרך ישירה כזו או אחרת מת תוך חודש - במקרה הטוב שנה. השרת של טי ג’י איי בדיסקורד לדוגמה, עוסק כל הזמן בדברים האלה!
“אתה משחק מיינקראפט? סיאס? ג’י טי איי? פיפא? יש לנו שרת מיינקראפט משלנו, וחדרים לשחק את כל אחד מהמשחקים האחרים.”
“יש לך בעיות במערכת יחסים? בוא, יש לנו חדרים לייעוצים.”
“יש לנו מלא הגרלות, תבוא ותזכה במלא פרסים!”
לפוליטיקה אין דוגמה, כי אין שנייה ביום שאנחנו לא מדברים בה על פוליטיקה.
אפילו אם נסתכל על FXP (ראיתי שאתה פעיל שם), שזה בתכלס רדיט הישראלי. ברגע שאתה נכנס - באם! שלושת ההתמכרויות של הקהל הישראלי, סקס פוליטיקה וגיימינג.
כל הפורומים המוצלחים בארץ הם, תקן אותי אם אני טועה - כוללים את שלושת הדברים האלה. בין אם זה שרתי דיסקורד או פורומים אמיתיים בדפדפן כמו אף אקס פי וסטיפס. לדעתי זה למה קשה להשיג אנשים שישארו מספיק זמן כדי לבנות פורום פעיל, לאו-דווקא חוסר התוכן…
אני לא מסכים איתך (או שלא הבנתי אותך כמו שצריך), להבנתי מה שאתה אומר: פורומים שעוסקים בנושאים ספציפים (פורומים מקצועיים) שאינם כוללים סקס, פוליטיקה וגיימינג, נעודו לכישלון, ואני חושב שיש כאן בילבול, אני חושב שבגלל שהקהילה מתרחבת ואנשים החברים בקהילה רוצים לדון בנושאים נוספים עם אנשים שאכפת להם מדעתם, הנושאים בפורום מתרחבים.
אני חושב שזה תוצר של קהילה מגובשת “שמרחיבה את האופקים שלה”, גם כאן יש Off-topic שמאפשר לדבר על מרחב נושאים שמעניינים את חברי הקהילה, יש עדיפות שתהיה זיקה כלשהי לתחום, אבל היא אינה הכרחית (כל עוד שלא מדובר בספאם או הטרלה).
אני משער שבשלב מסויים, שהפורום שורד ויש סדר חברתי ברור, אנשים מחפשים בידור… והפורום כאן מאוד רחוק משלב הבידור של החברים בו, הפורום בשלב ההישרדות.
בכל אופן, אני חושב שהגורמים לקושי ליצור קהילה (מבוססת על פורום רנדומלי ברשת):
מסגרות לימוד; היום מי מתעניין בתחום הזה נכנס למסגרת מאוד מהר (לדוגמה מגשימים) והוא מקבל במסגרת הזו מענה לחיפוש אחר קהילה של חברים שמתעניינים באותו תחום.
גלובליזציה; השפה האנגלית יותר שגורה היום אצל הנוער, מה שמאפשר ביתר קלות להסתובב בפורומים בחו"ל שכנראה מציעים הרבה יותר.
חיפוש אחר מענה מהיר; קשה לייצר קהילות כאשר אנחנו שואפים (ומורגלים) לקבל מענה מהיר. יש היום כלים (לדוגמה AI ומנועי חיפוש) שמאפשרים עצמאות רבה יותר להתמודד עם בעיות באופן יחידני ודיי מהיר.
תחליפים; ישנם היום הרבה יותר ערוצים נוספים שאפשר ליצור בהן קהילה, כגון Discord, Telegram… שאני אישית לא אוהב אותם כי הם לא נוחים לי (I’m too old for this sh*t), אבל הם קיימים והם מוצלחים יותר.
איפשהו השלמתי עם זה שאין פה קהילה, המטרה שלי כרגע היא לייצר פה תוכן, שיהיה מסקרן, ומלמד ואם מישהו רוצה לקחת חלק במה שקורה כאן, הוא\היא תמיד מוזמנים. אגב, ככה זה גם קרה עם “הפורום הירוק” של גיא מזרחי, זה התחיל כבלוג שהיו בו הרבה תגובות והתגלגל לפורום בשלב מסויים.
הפורומים האלה לא בהכרח נועדו לכישלון - הנקודה שלי היא ששלושת ההתמכרויות של הישראלים גורמות ליצירת פורום בנושא ספציפי להפוך למשימה קשה מאוד לביצוע בארץ (הבהרתי את זה בפסקה האחרונה בתשובה שלי).
דווקא ממה שנראה לעין הקהילה כאן היא ההפך הגמור ממגובשת, היא מחולקת לקבוצות קטנות (יחסית) ומפוזרות שקשה למצוא. במילים אחרות, היא חסרת בסיס - כמו שרשמת בהמשך, קבוצות טלגרם ודיסקורד הן השולטות. אבל שרת דיסקורד זה לא דבר שאתה מוצא בקלות, בדרך כלל צריך שמישהו אחר יזמין אותך. אותו דבר עם קבוצות טלגרם (אמנם כן יש מנוע חיפוש בטלגרם, אבל ממה שאני ראיתי הוא די נוראי).
יש לך כאן נקודות מאוד טובות, אני מאמין שהסיבות האלה הן גם גורמות לקושי. אולי גלובליזציה קצת פחות, אבל אני יכול לראות את המסר.
מסגרות הלימוד לסייבר הן חד משמעית חלק עצום מהקושי של יצירת הקהילה בארץ. כי אם כבר יש קהילה שלומדת בדיוק את מה שאתה לומד ויודעת מתי אתה לומד את מה שאתה לומד, איך אתה לומד וכמה קשה זה, למה שתצטרך עוד משהו? התופעה הזאת היא הרסנית, כי היא מייצרת משהו שדומה ל - “בועת תודעה” רק במקום דעות, יש את החומר שלומדים במסגרות האלה. ואז אם אתה רוצה ללמוד דברים חדשים אתה תהיה חייב ללמוד אותם לבד, כי הקהילה שאתה נמצא בה יודעת רק את הדברים שאתה כבר למדת או מתוכנן לך ללמוד. כמובן, זה לא הורג למידה עצמית ותלמידים במסגרות אלה עדיין ילמדו דברים חדשים שלא כלולים בסילבוס - אבל הם ילמדו את הדברים האלה כמעט לבד לגמרי. וזה הורס את הכיף, לא?
אולי הייתרון הכי גדול של פורום בסגנון הזה הוא דווקא היכולת של צעירים שבאים ממסגרות כמו מגשימים להכיר אנשים שכבר מנוסים בתחום, זה סוג של networking (בין בני אדם, לא רשתות מחשב) שהדור היותר צעיר יכול להימשך אליו. אני מניח שהדור היותר מנוסה שמבין מה זה פורומים של האקרים בחו"ל יגיע, באיזה שהוא מובן, בשביל ליצור קהילה - בנוסף לכל הסיבות האחרות.